Produkty vína

Produkty vína

Väčšina súčasných vinohradníckych honov má za sebou dlhý historický vývoj, počas ktorého sa museli niekoľkokrát vymeniť výsadby jednotlivých odrôd viniča, no vinohradnícke kultúry tu zostali nepretržite zachované. (v roku 1890 postihla celé územie viníc v Rači fyloxéra, v dôsledku čoho prišlo k celoplošnému presadeniu viniča).

 Zvyšok historických názvov bez evidentnej ekvivalencie v súčasnom zozname a rozsahu vinohradníckych honov navodzuje predpoklad postupného obmedzovania ich rozsahu v k.ú. Rača v priebehu ostatných 250 rokov. Nachádzajú sa tu dva základné vzory výsadby vinohradov: svahovitý, kde sa vo väčšej miera nachádza pravá račianská kamenisto-piesčitá zem (veľmi vhodná pre Rizling rýnsky, M üller thurgau a samozrejme niektoré klony Frankovky modrej) a potom terasovité vinohrady, kde sa nachádza poväčšine navážka čiže zemitejšia pôda (vhodná pre burgundské odrody ako sú Rulandské šedé, Rulandské biele Sauvignon ale aj Chardonnay), samozrejme prehnojená a prispôsobená k daným odrodám v tom ktorom vinohrade. Aj preto je Račianský Terroir niečo jedinečné čo sa snažíme odprezentovať a aj zachovať pre budúce generácie milovníkov a podporovateľov dobrého račianskeho vína určitého lokálpatriotizmu.

BIELE VÍNA

Müller Thurgau

Skratka MT je muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín, ktorú vyšľachtil Prof. Herrmann Müller, pôvodom zo Švajčiarskeho kantónu Thurgau, v roku 1882 krížením odrôd Rizling rýnsky a Madlenka kráľovská (Madeleine Royale).

Charakteristika: Jemná , harmonická ovocno- muškátová vôňa s tónmi po hruške. V chuti harmonická svieža kyselinka s ovocnou šťavnatou chuťou a dochuťou.
Gastro: hydina s jemnými smotanovými omáčkami ,alebo bravčová panenka s hubami,kozľacina,jahňacina, teľacina,ryby,majonézový šalát, smotanové a jemne zreté syry,olivy,mozzarela,šaláty s olivovým olejom.
Podávame pri teplote 12-13°C

Veltlínske zelené

Skratka VZ, názov podľa VIVC Veltliner Grün, je stará odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín. Autochtónna odroda, pochádzajúca z regiónu Dolné Rakúsko, z oblasti vrchoviny Manhartsberg, zrejme z okolia mesta Retz, vznikla samovoľným krížením
odrôd Tramín a St. Georgen.

Charakteristika: Veľmi pekná , harmonická vôňa po zelenej hruške, jabĺčku a mladej mandličke, ktorá sa prejavuje aj v guľatej plnej strednej chuti a sviežej dochuti.
Gastro: Hrabavá hydina, plnený kohútik, špikovaná morka, bažant ,kozľacina, jahňacina, úd. mäso teľacina, majonézový šalát, jemne zreté syry, olivy,mozzarela, šaláty s olivovým olejom.
Podávame pri teplote 12-13°C

Rizling rýnsky

Skratka RR, nemecky Rheinriesling, názov podľa VIVC Riesling Weiss, najčastejšie nazývaný iba Riesling, je starobylá, veľmi cenená muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu kvalitných bielych vín. Predpokladá sa, že pochádza z územia dnešného Nemecka, konkrétne z údolia rieky Rýn. Okrem názvu „rizling“ táto odroda nemá nič spoločného s odrodou rizling vlašský. Podľa posledných genetických výskumov možno v rodokmeni odrody rizling rýnsky objaviť odrody Gouais blanc (Heunisch) a tramín červený.

Charakteristika: Vôňa jemná ovocná po broskyňkách a citrusoch, v chuti minerálne, plnšie, ovocné s grepovou dochuťou, ale harmonické víno.
Gastro: hydina i ,bravčovina, kozľacina, jahňacina, teľacina, ryby, jemne zreté syry, olivy, mozzarela, cestoviny s paradajkovým sócom, morskými plodmi a jemne dochutiť parmazánom.
Podávame pri teplote 12-13°C

Tramín červený

Skratka TČ, názov podľa VIVCTraminer Rot, je starobylá muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín. Je jednou z najstarších pestovaných odrôd, podieľala sa na vzniku mnohých klasických európskych odrôd viniča a je obľúbeným partnerom pri šľachtení nových odrôd. Pôvod odrody je nejasný a stráca sa v dávnej minulosti. Tramín patrí do skupiny západoeurópskych odrôd (Proles occidentalis Negr.) Tie sa vyznačujú menším strapcom aj bobuľami, slabším rastom a tenším revím, ktoré dobre vyzrieva a odoláva mrazu. Typické sú pre ne aj vína vysokej kvality s vysokým obsahom korenistých a vonných látok. 

Charakteristika: Vôňa jemná, ,mäkká, ušlachtilá po bielych lupeňoch ruží , ovocia so štipkou korenistosti.. Tie isté tóny sú aj v harmonickej chuti s jemne punčovou stopou a jemne pikantnou dochuťou.
Gastro: bravčovina, divina ,teľacina, biele hubové omáčky, orientálna kuchyňa (nie pikantná),bylinky, ryby, strednedobo zrejúce syry, paštéty, olivy.
Podávame pri teplote 11-13 °C

Chardonnay

Skratka Ch, je starobylá muštová odroda muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín. Je to kríženec odrôd Pinot a Gouais blanc. Pochádza z francúzskeho regiónu Burgundsko.

Charakteristika: Vôňa je jemná, mäkká s jemnýmkorenistým tónom a chlebovinkou. Chuť je svieža, guľatá,mäkká , ovocnás jemným biskvitovým tńom , s dlhšou harmonickou dochuťou.
Gastro: Hydina hrabavá aj vodná, pečená aj plnená s jemnými omáčkami a jemnými korenistými kontrapunkatmi. Bravčová panenka, jemne zaudené nárezy, smotanové a ľahko zrené syry, olivy.
Podávame pri teplote 13-14 °C

TERROIR ČERVENÉ VÍNO:

Frankovka modrá
Račianska frankovka patrí k najznámejším račianskym vínam, kedysi známa aj ako Lampart, Limburské, alebo Francula. Jej liečivé účinky využívali už v stredoveku na liečbu reumatických a horúčkových ochorení. Dobrá povesť Frankovky sa dostala až na cisársky dvor a cisárovná Mária Terézia ju následne dekrétom v roku 1767 uznala za víno hodné cisárskeho stola. Dekrét vína hodného cisárskeho stola dostala Račianska frankovka vďaka tomu, že vyliečila samotnú panovníčku z dlhej choroby. Od tých čias nikdy nesmela chýbať na cisárskej tabuli.

Charakteristika: Mäkká, harmonická, ovocná jemná vôňa po prezretých čerešniach, kôstkovina, s tónmi slivky. V chuti mäkké, ušľachtilé, šťavnaté ovocné s krásnou dochuťou.
Gastro: Hovädzina,divina s ovocnými omáčkami a hubami,teľacina,strednodobo a dlhodobo zrejúce syry, prošúto klasicky vyzrievané.Dezerty krémové, tmavá čokoláda, ovocie (nie príliš sladké).
Podávame pri teplote 16-18 °C

TERROIR RUŽOVÉ VÍNO

Frankovka modrá rose 2017
Víno z račianských viníc je vyrobené bez chemickej stabilizácie a enzýmov.

Chakteristika: tmavšia lososová farba, pekná, mladá ovocná vôňa po jahodách s trochou malín , ovocná svieža chuť kopírujúca vôňu s peknou jemnou krémovosťou až smotanovosťou v chuti jahôd, harmonickou chuťou aj dochuťou.
Gastro: Grilovaná hydina,hrabavá hydina s krémovými omáčkami, šaláty , smotanové syry, olivy, ryby, teľacina,bravčová panenka,kozľacina,jahňacina,paštéty .
Cukornatosť: 22 °NM
Potenciál: skoré pitie
Skladujte v tme a v teplote od 8°C do 15°C Obsah alk.: 11,50 Obj.%
pri podchladení sa môže objaviť vínny kameň, ktorý neovplyvňuje chuť ani vôňu vína.
Obsahuje siričitany
0,75l
Podávame pri teplote 10-12°C

 

“Ak ľudia v Rači v sebe vypestujú skutočný lokálpatriotizmus, zistia, že vína z Rače majú v sebe svoj klenot. Dobrý mok majú priamo pod nohami.”

Ivan Vrana

Scroll to top