vino v poharoch

Frankovka modrá Račianska frankovka patrí k najznámejším račianskym vínam, kedysi známa aj ako Lampart, Limburské, alebo Francula. Jej liečivé účinky využívali už v stredoveku na liečbu reumatických a horúčkových ochorení. Dobrá povesť Frankovky sa dostala až na cisársky dvor a cisárovná Mária Terézia ju následne dekrétom v roku 1767 uznala za víno hodné cisárskeho stola. Dekrét vína hodného cisárskeho stola dostala Račianska frankovka vďaka tomu, že vyliečila samotnú panovníčku z dlhej choroby. Od tých čias nikdy nesmela chýbať na cisárskej tabuli. Charakteristika: Mäkká, harmonická, ovocná jemná vôňa po prezretých čerešniach, kôstkovina, s tónmi slivky. V chuti mäkké, ušľachtilé, šťavnaté ovocné s krásnou dochuťou. Gastro: Hovädzina,divina s ovocnými omáčkami a hubami,teľacina,strednodobo a dlhodobo zrejúce syry, prošúto klasicky vyzrievané.Dezerty krémové, tmavá čokoláda, ovocie (nie príliš sladké). Podávame pri teplote 16-18 °C

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top